Genel bilgiler:
Hicaz narı hoş ve hafif mayhoş olan,çok koyu kırmızı(bordo ya yakın) renkli,çekirdeği dişe dokunmayan dayanıklı ve sanayi tipi bir nar türüdür.Ülkemizde yaklaşık olarak 98 tür nar bulunmaktadır.Ülkemizin marmara, ege, akdeniz bölgelerinde özellikle sulanabilir dağ ve ova arazilerinde rahatlıkla yetişebilen -28C’ soğuğa dayanıklı hicaz narının her geçen gün önemi anlaşılmaktadır.Dünyanın 40 yıldan bu yana önemini bildiği hicaz narı son 3-5 yıldan bu yana ülkemizde de hızlı bir şekilde dikilmekte ve tüketilmektedir. Ülkemizde üretilen hicaz narı’nın %90 ‘ı ihraç edilmektedir. 2006 yılından itibaren hicaz narının suyu çıkarılarak ambalaja girmiş ve bütün dünyaya servis yapılmaya başlanmıştır. Ülkemizdeki büyük meyva suyu firmalarımız ancak 2006 yılında narın suyunu çıkartabildiler. Çünkü bu bir arz talep dengesi meselesiydi ve toplumsal talep hızla yükselmekteydi.Dünya genelinde 1 milyon ton nar talebine karşılık ülkemizde 80 bin ton, İran’da 30 bin ton üretim yapılmaktadır.2006 itibariyle Dünya arz talep dengesi %80-%90 açık vermektedir

Üretim arttıkça tüketimde hızla artacağı için 21.yüzyılın en gözde meyvesi Hicaz Narı olacaktır. 19.Yüzyılda kolalı gömlek giyip kolalı içecek içmeyen insanımız; 20. yy da kolalı içecek içip(!) yaptığı yanlışlığın farkına varmaya başlamıştır. Son 30 yılda %40 oranında artan OSTEDPOROZ (kemik erimesi) hastalığının insanımızın Süt Türka, Ayran Türka,Yoğurt Türka ‘dan uzaklaştırararak kolalı içeceklere yönelmesinden kaynaklanmaktadır. 21. yüzyılda Hicaz narı kolalı içeceklerin pabucunu dama atacak tek üründür. Renk,Layiha, Lezzet, Antioksidan , Mineral ve Vitaminler ile Dünyanın 10. harikası olan Hicaz Narı 21.Yüzyılın en gözde meyvesi olacaktır.Günde bir nar yemek veya bir bardak nar suyu içmek;Erkeklerde prostat ,bayanlarda meme kanseri olmak üzere bir çok kanserin oluşumunu önlemektedir. Hicaz narı çekirdeğindeki etken madde kanser oluşumunu önlerken nar suyundaki etken maddeler de kalp ve dolaşım sistemini korumaktadır.Az miktarda da olsa kolestrol ve Lipid (yağ) düzeyini düşürdüğü yönünde bilimsel açıklamalar vardır.

Hicaz narının dayanıklılığı:Hicaz narı en dayanıklı türdür.Ekim ayı içerisinde hasat edilen hicaz narları gayet nazik bir şekilde kasalara konularak güneş görmeyen serin bir depoda 10 gün bekletildikten sonra paoşetlere konulduğunda 6-7 ay bekleyebilmektedir. Bu durum insanımızın hicaz narından 6-7 ay faydalanmasını sağlamaktadır.Hem üretici hemde tüketici açısından bu durum çok olumludur.Hicaz narından nar ekşisi ve nar şurubu yaparakta faydalanmak mümkündür.En ideali hicaz narını tane olarak yemek ve dolayısıyla çekirdeğinden de yararlanmak olacaktır. Hicaz narının meyvesi dayanıklı olduğu için üreticinin pazarlık gücü oldukça iyidir.

Hicaz narı ürünleri:Nar meyvesi, nar suyu, nar ekşisi, nar şurubu, nar çekirdeği, nar reçeli dir. Nar şurubu: Aynı vişne şurubu hazırladığımız gibi 1 kg hicaz narı suyuna 1 kg toz şeker ilave edilerek 30-40 dk kaynatmakla elde edilir.Bir su bardağının 3-4 de biri kadar şuruba su eklenerek karıştırılıp kahvaltılarda tüketilir. Nar reçeli:1 kg hicaz narı suyuna 1 kg toz şeker ilave edilerek 1,5 saat kaynatılarak elde edilen üründür.Kahvaltılarda tüketilir. Nar çekirdeği: Özellikle nar keşisi ve nar suyu elde edilirken geriye kalan nar çekirdekleri gölgede temiz bir bez üzerinde kurutulur.Elde edilen nar çekirdekleri bir bez torbada saklanır.Günde bir tatlı kaşığı nar çekirdeği tüketildiğinde kalp ve dolaşım sistemi düzenleyici ve kanser önleyici etkilerinden faydalanılmış olur.”Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane” bulmacasının cevabı olan narın bin türlü faydası vardır.

Hicaz narı verimi:Hicaz Narı bir yıllık fidanın araziye dikilmesinden sonraki 2-3 yılda meyve vermeye başlar.4. ve 5. yıllarda yaklaşık 15-20 kg.; 6. ve 7. yıllarda 25-30 kg; 8. yıldan itibaren yaklaşık 50 kg Hicaz Narı ürünü vermektedir. İyi ve bilimsel budama, sulama, ilaçlama, araziyi işleme faaliyetlerine bağlı olarak 50 kg ürün alınacak yıl 5. ve 6. yıllara kadar düşünülebilir. Hicaz Narı diken bir kişi 5. yıldan itibaren emekli maaşına kavuşabilecektir. Ülkemizde ki bir işçi mekelisinin 20-30 yıl; memur emeklisinin 25-30 yılda kavuştuğu maaşını Hicaz narı 5-6 yılda size vermektedir.Hicaz narı ağacının ömrü iyi budama ve bakım ile yaklaşık 100 (yüz) yıldır. Aydın ili Nazilli ilçesi ve karaca su ilçelerinde çok yaşlı nar ağaçlarına rastlanmaktadır.Adıgeçen ilçelerimiz deki nar türü yaklaşık 32 dir. Hicaz Narı plantasyonu (dikimi) yeni ve hızlı biçimde gelişmektedir. 8-10 yıllık 5000m² lik araziye dikilmiş olan 300 adet HİCAZ rakamları ile 50 YTLx300=15.000 YTL lik ürün alınmaktadır. Buda yaklaşık 1.200 YTL lik aylığa tekabül edilmektedir. “Toprağın verdiğini hiçbir kişi ve kuruluş veremez.” sözü bu durumun açık ifadesidir.

Hicaz narı ismin hikayesi: Mehterin gümbür gümbür arzı ve arşı inlettiği Osmanlı İmparatorluğu döneminde dedelerimizin ürettiği Hicaz narı, Hac ve umrenin müslümanları topladığı Hicaz a ihraç ediliyormuş.Hicaz a gönderilen narın tümüne Hicaz narı denilmesinin nedeni bu türün Hicaz da yetiştiği için değil Hicaz a gönderildiği için bu isim verilmiş.%15 ekşi %85 tatlı dolayısı ile hoş ve maynoş olan Hicaz narını bugün, yaygınlaştığı gibi anında suyunu çıkartarak içerisine küçük buz kalıpları koyarak hacılara meyve suyu olarak verilirmiş Hicaz narı suyu hem hacıların sıcaktan kaynaklanan hareketlerini kesermiş, hem susuzluklarını giderirmiş, hem de ihtiyaçları olan vitamin ve mineralleri temin etmelerini sağlarmış. Bu tür yeniden keşfedilerek insanlığın hizmetine son yıllarda sunulmaktadır. insanlık hızla insan eli değmeyen doğal ambalajlı ve doğal gıdalara, meyvelere yönelmektedir.21.yy ın en gözde meyvesi, hatta ilaç gibi meyvesi Hicaz narı olacaktır.

Hicaz narının lezzeti: Hicaz Narı %15 ekşi %85 oranında tatlı hoş ve mayhoş bir meyvedir.İnsan dilinde acı , ekşi ve tatlı yiyecekleri algılama sinirlere mevcuttur.Hicaz narının lezzet bağımlılığı, damak bağımlılığı insan dilindeki ekşi ve tatlı algılama merkezlerini aynı anda harekete geçirmesinden kaynaklanmaktadır.Bu özellik ekşi veya tatlı nar da yoktur.Hicaz narını tadan bir kişi bu lezzetten bir daha vazgeçememektedir. bu bağımlılık nikotin, kokoin bağımlılığı gibi değil tamamen lezzet bağımlılığıdır.
Hicaz Narını yiyen bir kişi mutlaka bu meyveden aramaktadır. Bunun bir nedeni de insan vücudunun istediği mineral, antioksidan ve vitaminleri ihtiva ettiği içindir.Su içmek nasıl ihtiyaçtan ise Hicaz narı yemekte ihtiyaçtandır.Evinizin bahçesine , arazisinin her tarafına veya kenarlarına dikebilirsiniz. Hatta komşu,akraba ve tanıdıklarınıza bir miktar nar ürünü karşılığında hediye edebilirsiniz.”İnsanlara balık verirseniz bir defa, balık tutmasını öğretirseniz ömür boyu karınlarını doyurur sunuz” Konfiçyus sözünden esinlenerek yakınlarınıza hediye edeceğiniz 10-20 Hicaz narı fioanı ile hediye etmiş olacaksınız.Sadakayı cariye faslından amel defterinize sürekli yazı yazılmaya devem edilecektir.Ne mutlu ağaç diktim veya hediye ettim diyebilene.

Bir yanıt yazın